Sininen ja Valkonen Sinisiä ajatuksia Valkosen talon kirjoituspöydän takaa

Työttömyysturvan uudistaminen

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisehdotus on ehtinyt herättää jo vastustusta siellä, missä sitä oli odotettavissakin, eli ammattiyhdistysliikkeen ja erityisesti SAK:n suunnassa.

Uudistusehdotuksessahan on kyse siitä, että ansiosidonnainen työttömyysturva ei enää olisi sidonnainen työttömyyskassan jäsenyyteen, vaan turvaan olisivat oikeutettuja kaikki palkansaajat. Tällä hetkellähän jokainen palkansaaja maksaa työttömyysvakuutusmaksua osana palkastaan tehtäviä pidätyksiä, mutta sellainen palkansaaja, joka ei kuulu työttömyyskassaan, ei työttömyyden kohdalle sattuessa saa kuitenkaan maksamalleen vakuutusmaksulle vastinetta.

Miksi sitten ay-liike suhtautuu tähän(kin) uudistukseen niin kriittisesti? Katsotaanpa hieman ay-liikkeen tiedotus- ja toimintastrategiaa työttömyysturvan osalta. Koska olet viimeksi kuullut tai nähnyt ay-liikkeen tai sen edustajan kertovan avoimesti edes mahdollisuudesta kuulua pelkkään työttömyyskassaan ILMAN ammattiliiton jäsenyyttä? Tämä mahdollisuus on olemassa jokaisella palkansaajalla eikä tätä mahdollisuutta käyttääkseen tarvitse edes liittyä yksityiseen työttömyyskassaan – myös ammattiliiton työttömyyskassa on velvollinen ottamaan vastaan jäsenen, joka haluaa kuulua VAIN työttömyyskassaan ilman järjestötoiminnan kustannuksiin osallistumista. Jos nyt sitten mennään vielä askel pidemmälle, eli ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamiseen myös työttömyyskassoihin kuulumattomille palkansaajille, on ammattiyhdistysliike huolissaan laskevan jäsenmääränsä laskun kiihtymisestä entisestäänkin.

Mutta miksi siitä pitäisi olla huolissaan? Tällöinhän ammattiyhdistysliikkeen jäseniksi jäisivät ne järjestötoiminnasta kiinnostuneet ja siihen motivoituneet palkansaajat, jotka tekisivät jäsenyyspäätöksensä itsenäisesti, ilman puolitotuuksiin perustuvaa taustainformaatiota painostamisesta puhumattakaan. Pelkääkö ammattiyhdistysliike todellakin niin paljon sitä, että sen ytimen muodostaisivat motivoituneet ja ajattelevat, tietoisen järjestöön kuulumispäätöksen tehneet ihmiset sen sijaan, että suuret massat kuuluisivat ja maksaisivat jäsenyydestään, niin kuin tällä hetkellä tekevät, ”koska niin on aina meidän perheessä tehty”?

Työttömyysturvan ehdotettu uudistus on jokaisen palkansaajan etu ja oikeudenmukainen ja tasapuolinen tapa pitää huolta kenestä tahansa ihmisestä, joka kohtaa äkillisen ja yllättävän työttömyyden – riippumatta siitä, kuuluuko tämä ihminen aatteelliseen järjestöön tai edes työttömyyskassaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Itseasiassa SAK suhtautui myönteisesti asiaan.

Mutta mitä mieltä olet kuuluisiko muutos laajentaa koskemaan myös yrittäjiä?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Todella ihmetyttää mitenkä nykyiseen työttömyysturvan määräytymiseen on päädytty. Siis kun kaikki kansalaiset ovat työssäollessaan veroissaan maksaneet osuutensa työttömyysturvaan samalla säännöllä. Suuri epäkohta on myös ollut se, että ansiosidonnaisen saadakseen, verojen maksujenkin jälkeen plus ay-maksujen, työsuhteen on oltava riittävän pituinen saadakseen ansiosidonnaisen. Lisäksi lapsiperheet ovat saanet extraa aina, vaikka työpalkan suurus ei määräydy lapsiluvun mukaan - anteeksi lapsiperheet.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Koska olet viimeksi kuullut tai nähnyt ay-liikkeen tai sen edustajan kertovan avoimesti edes mahdollisuudesta kuulua pelkkään työttömyyskassaan ILMAN ammattiliiton jäsenyyttä?"

Helppo vastata, olen joskus toiminut 4 vuotta työturvallisuusvaltuutettuna ja aina olen kertonut mahdollisuudesta pelkkään kassan jäsenyyteen. Olen myös kertonut millä jäsenyydellä pääsee edullisimmin, esim. YTK:hon ei kannata liittyä ellei tienaa yli 3000€ /kk brutto.

Jäsenhankintahan kuuluu liiton edustajan toimenkuvaan, joten en ihmettele miksi suurinosa ei kerro kaikki mahdollisuuksia, mutta tästä tunnistaa aidon poliitikon, ajetaan eturyhmän asiaa, turha sitä sen enempää ihmetellä.

Tunnen muutataman henkilön jotka eivät kuulu mihinkään kassaan, koska he eivät yksinkertaisesti halua kuulua, on kuulemma rahalle parempaakin käyttöä.

Vaikka kannatankin että jokainen työntekijä on automaattisesti ansiosidonnaisen järjestelmän piirissä, tämä ilmeisesti pakottaa myös kaikki kassan jäsenyysmäiseen maksuun jokaisen vaikka ei haluaisi, älkää kysykö miksi joku ei haluaisi, en tiedä, tiedän vain että heitä on olemassa.

Toimituksen poiminnat